Skip to content

Motie tegen racisme en discriminatie: een eerste overwinning maar de meerderheid mist de grote sprong

Stappen ondernemen tegen racisme en discriminatie: als gevolg van een PVDA-motie heeft Brussel-Stad vooruit twee belangrijke stappen vooruit gezet.
Brussel-Stad zal lid worden van de Europese coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR).
En er komt een meldingspunt waar slachtoffers van discriminatie terechtkunnen.
De PVDA betreurt dat de meerderheid nog steeds weigert vrouwen met een hoofddoek aan te nemen bij het gemeentepersoneel.

Bruno Bauwens, PVDA-gemeenteraadslid in Brussel-Stad, is blij met het opzetten van een “klacht loket” (of meldpunt): “Negen slachtoffers op de tien dienen geen klacht in na discriminatie.
De reden daarvoor ligt hier, namelijk dat in 2014 het Interfederaal Centrum voor Gelijkheid van Kansen melding maakt van 764 klachten - terwijl we het aantal veroordelingen op 1 hand kunnen tellen.”

“Maar de finale versie van de motie vertegenwoordigt ook een enorme gemiste kans”, zo zegt Bruno Bauwens: “de oorspronkelijke motie - zoals de PVDA die had ingediend in mei - vroeg een einde van discriminatie zoals die ook bestaat voor het stadspersoneel. De oorspronkelijke motie vroeg het einde van het verbod op het dragen van tekenen van geloofsovertuiging.”

Brussel-stad is de grootste werkgever in het Gewest, en ze kan een voorbeeldrol spelen door actief het pluralisme te bevorderen. De arbeidsmarkt openen voor vrouwen met een hoofddoek, dat zou een grote bijdrage aan emancipatie zijn. 

Voor Bruno Bauwens “is dit een gemiste kans voor de Brusselse gemeente. Want we hebben het hier over recht op werk en de strijd tegen discriminatie bij aanwervingen. Wat me bovendien verbaast is dat het zowel bij PS als Ecolo in het verkiezingsprogramma stond. Waarom passen ze die positieve maatregel dan niet toe nu ze aan de macht zijn?” 

Het links gemeenteraadslid zegt nog : “Het dragen van een hoofddoek heeft geen invloed op de dienstverlening door de stad of is geen beperking van de vrijheid van anderen.
Op je werk of aan de kassa: iedereen moet beoordeeld worden op hun vaardigheden en wat er in je hoofd zit - niet volgens wat je op je hoofd draagt.”